Töltés

Barna és kék együtt?

Sokáig tiltották mind öltözködésben, mind lakberendezésben a kék és a barna szín kombinációját. Most azonban elérkezett az áttörés.

A kék alapjában véve kellemes, nyugalmas, tiszta, friss, békét árasztó szín. A legtöbb kék szín tágítja a teret, visszaveri a fényt, de a sötétebb árnyalatok kifejezetten hűvös hatást keltenek, ezért ezeket a színeket inkább csak a déli fekvésű helyiségekben használd. Élénk színekkel társítva túl hivalkodó lehet, ezért kerül a sárgát, pirosat és narancssárgát. 
 
Létezik egy szín, amely tovább tudja fokozni a kék jótékony hatásait, még melegebbé varázsolja a helyiséget, mégsem hivalkodó. Ez a szín a barna. A föld színének párosítása  kékhez divatos és semmiképpen sem nevezhető unalmasnak. A barna, természetességének köszönhetően még jobban kiemeli a kék frissességét, de ha kell kicsit tompítja, de végső soron elmondható, hogy eleganciát kölcsönöz a helyiségeknek.
 
Nagyon jól passzol a kék a nyers, pácolt bútorokhoz. A barna minden árnyalatához lehet megfelelő más-más hangulatú kéket találni. A fenyő, a cseresznye színű, kissé narancsos beütésű faszínek kiemelik és tovább fokozzák a kék ragyogását. Sötétebb barnákkal ötvözve a kéket előtérbe helyezhetjük a sötét-világos kontrasztot, a feketéhez közelítő árnyalatokkal kiegészítve pedig harsányságát tompíthatjuk úgy, hogy közben megőrzi ragyogását. 
 
A finom rózsaszín faárnyalat, mellyel a körtefa rendelkezik, felmelegíti a kéket anélkül, hogy az eredmény hivalkodó lenne. 
 
A világos nyersfa színekkel, amelyek már szinte fehérbe nyúlnak rendkívül üde, friss párosítás érhető el, ahogyan ezt már korábban említettük. 
 
Kerülni kell a szürkét, hiszen ez a szín könnyedén elveheti a kék vidámságát, komorba fordulhat az összhatás. Ha mégis szeretnél szürkét párosítani kékhez, akkor ez utóbbiból valamilyen türkizes árnyalatot válassz. 
 
A sötétebb, telített barnák nagyon meleg tónusúak, ezért a kék színek leginkább ezeknél a fafajtáknál mutatják meg legjobb formájukat. Válassz pácolt tölgyet ágykeretnek, az ágyneműd pedig legyen türkiz kék. 
 
Bármilyen barnát is válassz a kék kiegészítőidhez, textíliákhoz megnyugodhatsz, hiszen sosem lesz túl rikító, túl hivalkodó az összhatás.