Töltés

Laminált parketta forradalom

A laminált parketta kínálat színesebb lett az elmúlt években, a gyártók folyamatosan fejlesztik a megjelenést és a minőséget.
 

A laminált parketta egyfajta ,,melegburkolat”, melynek hordozó rétegét (alapját) faforgácsból készítik, erre a speciális HDF alapra helyezik a különböző mintázatú dekorokat. E felületek nemcsak kopásállóság, hanem felületi strukturáltság, erezet mintázat, és színtónus szempontjából is eltérők lehetnek. A vastagságuk 6-12 mm között változik. A vastagabb erősebb, jobban hőszigetel, amit XPS alátéttel tudunk még fokozni. A gyártók próbálják minél hitelesebben ,,lemásolni” a természetes fa padlók megjelenését, ezt szolgálja a fózolás is, vagyis a parketta éle 45 fokban lecsapott (két, vagy négy oldalon, sőt az azon belül is), ami tagoltabbá, rusztikusabbá teszi a felületet. A laminált parketta negatívumai közé tartozik, hogy ,,kopogós”, a természetes fához képest rideg felület, elektrosztatikusan feltöltődhet, nem lehet felcsiszolni, a pára és a víz könnyen tönkreteheti, ha utat talál magának az illesztések, sarkok, vagy sérülések mentén (kivéve a vízálló parkettákat). Igen, már létezik vízálló változat (pl.: Egger Aqua+) is, bár ezek ára - a szükséges kiegészítőkkel együtt – vetekszik a kerámia burkolatokéval. A mérsékelten vizes helységekbe azonban (pl.: konyha) a jobb minőségű - nem kifejezetten vízálló laminált parketta is lerakható. Padlófűtés fölé is alkalmazható (spec. alátéttel. max. 10 mm vastagságig), de a kerámia burkolattal még nem veszi fel a versenyt, mivel rossz hőtartó, és hővezető képességű anyag. 

A laminált parkettát nem ragasztjuk, úsztatva kerül lerakásra (szigorúan egyenes felületre!), a modern klikkes illesztési rendszereknek köszönhetően pedig ragasztó nélkül. A parketta alá mindenképpen tegyünk a gyártó által javasolt alátéteket pl.: párazáró fólia (pl.: beton esetén), PE fólia, lépészajcsökkentő lapok (akár 20 dB-lel is javulhat a helyiség akusztikája), hővisszaverő réteggel ellátott padlófűtés alá használható alátét stb. Az alátét szerepe az aljzat kiegyenlítésében is fontos, feladatuk ezen kívül, hogy rugalmasan védjék a burkolatot alkotó panelek illesztéseit. A vágási hulladék számításánál arra is figyeljük, hogy a paneleket hajózva, azaz félosztásnyira eltolva kell lerakni (+10% minimum minden esetben). A parkettát általában a beeső fénnyel párhuzamos irányba kell lefektetni, egy kevés hézagot hagyva a fal mellett, a tágulás, és mozgások miatt. Ezt a rést hivatott eltakarni a szegélyléc. A szegélyeket mindig a falra és nem a padló felületére kell felerősíteni. A sarkokhoz rendeljünk előre gyártott sarokelemeket, sokkal tartósabb, mint a gérbe vágott sarok kiképzés.

 

A parketta előnyei: súlyát tekintve könnyű (tehát galériára, tetőtérbe kifejezetten ajánlott), gyors, tiszta lerakás-felszedés, a kerámia burkolathoz képest melegebb felület, olcsóbb (ez nem minden esetben igaz), változatos szín, minta, méret és felületi struktúra választék.