Töltés

Milyen fugát válasszunk?

Amikor azt gondoljuk, hogy túl vagyunk a nehezén, kiválasztottuk a burkolólapot, és indulhat a munka, akkor jön a – nem is olyan egyszerű – kérdés: milyen fugát válasszunk?! 

Ma már fugából is óriási a kínálat: lehet áttetsző, vízzáró és szennytaszító, csillámos és még sorolhatnánk. A hagyományos cementkötésű fugázóanyagok nem vízzáróak, a szennyeződések hamar elszínezik, nem beszélve a vizes helységek fő ellenségéről, a vízkőről és penészről. Ezzel szemben az epoxi (műgyanta) alapú fugázó anyagok nem szívják magukba a vizet és a szennyeződéseket, rendkívül tartósak, amely mind a színére, mind a mechanikai tulajdonságára igaz, a fugaszín szárazon, és vizesen is egységes, felületük sima, selyemfényű.  Vegyszerállósságuk miatt különösen ajánlottak erős igénybevételnek kitett, vízkőoldóval gyakran tisztított épített zuhanyzó, mosdópult, konyhapult stb. környékének fugázására, nem kell többé bajlódni a zsíros szennyeződések takarításával sem. Azt hiszem ez minden háziasszony álma!

Egyes gyártók palettáján léteznek speciális adalékok, melyek segítségével különleges metálfényű, csillámos fugák keverhetőek, számtalan színárnyalatban. Ezek a különleges fugák az üvegmozaikot szinte éltre keltik, mellyel különleges exkluzív hatás érhető el.  

A Litokol Starlike-Crystal nevű terméke új fejlesztés a fugázóanyagok terén, mely kifejezetten átlátszó üvegmozaikhoz és művészi mozaikképekhez ajánlott.  A Crystal áttetsző fuga képes átvenni a mozaik színét (a fugázóanyag mikro méretű üveggolyókat tartalmaz), így biztos a színharmónia a fuga és az üvegmozaik között, ami különösen fontos, ha a mozaikkal burkolt felületünk több színből áll. Leglátványosabb hatást pedig hátulról megvilágított plexire ragasztott mozaikkal, és Crystal fuga alkalmazásával érhetünk el.  Figyelem! Az epoxi fugát nem úgy kell kezelni, mint a cementes fugázót! A fugázáshoz megvannak az elengedhetetlen szerszámok, ezek nélkül biztosan nem lesz jó az eredmény.